Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mia satsar på ekologisk sparris

På 1,2 hektar på fälten utanför Lidköping, i början av Västgötaslätten, har Mia Jonsson på gården Lilla Labäck startat upp en sparrisodling. Fram till midsommar har den intensiva skördeperioden pågått av denna kanske främsta vårprimör och sparrisen skördas dagligen från de fem år gamla plantorna.

bild:Lilla Labäck
- Efterfrågan är mycket god. Vi säljer allt vi kan få fram och vi funderar på att utöka odlingen med ytterligare ett hektar, säger Mia Jonsson, som är en av några få ekologiska sparrisodlare i Sverige. På den nuvarande arealen frodas 20 000 plantor ,16 000 från Holland och resten som Mia själv har frösått i växthus. En sparrisplanta kan bli upp till 100 år men för kommersiell odling brukar en planta vara produktiv i cirka 10 år .

- Vi satsade på sparris eftersom ingen annan odlade häromkring och vi såg en potential i marknaden. Det är dessutom en produkt som väcker stor uppmärksamhet och som gett draghjälp de andra produkter vi odlar, bland annat rabarber, tomater, gurka, sallad och andra vårprimörer.

Skörden pågår från början av maj fram till midsommar. Det är grön sparris som Mia satsat på. För odling av vit sparris krävs särskilda kupningsmaskiner.

För dagens sparrisodling har Mia redan i nuläget en lite udda maskinpark med redskap som hon och maken själva anpassat till odlingen. Bland annat en fingerhacka med snedställda hjul, som gör att det räcker med en handrensningsomgång per säsong, och en specialutformad kup. Den viktigaste maskinen kanske ändå är den batteridrivna plockningsmaskinen från Holland, där man kan sitta framåtböjd över raden och plocka sparrisen med sekatör.

Den oersättliga maskinen som används
vid plockning

 - Utan den hade vi aldrig klarat av att skörda de här volymerna. Det är fruktansvärt jobbigt för rygg och ben att skörda sparrisen utan den. Vi provade i början, säger Mia.

Odlingssäsongen påbörjas med  att fjolårets blastrester körs bort. Sedan sker harvning och nedmyllning av det ekologiska gödningsmedlet Biofer. Sedan körs höstens kupning bort, den görs för att försvåra för ogräsen. Därefter är det bara att vänta tills de små vårgröna sparrisknopparna tittar upp.

ogräsrensning med fingehacka (
bild Lilla Labäck)

 - Varje planta ger cirka 8 till 10 kilo. Vi får nu ut cirka 2 ton sparris per hektar. Snittet för konventionell odling ligger mellan 2 och 5 ton per hektar, så vi ligger inte lång efter, säger Mia.

De tidiga frostnätterna är sparrisodlingens största fiende. Det enda skydd som man på Lilla Labäck har att ta till mot vårens järnnätter är harvning.

- När det har varit en solig dag och det finns värme i marken så harvar vi för att få upp jordvärmen när det finns risk för frost. Det kan bli harvning hela nätterna ibland, säger Mia.

Nyligen fick Lilla Labäck närapå kunglig uppmärksamhet för sin sparris. Man kommer att leverera sparris till den Picnic Royal som Ockelbo kommun bjuder in till i samband med att bygdens son, Daniel Westling, gifte sig med kronprinsessan den 19 juni. 8000 personer beräknas ha tagit del av picnicen.

text och bild Cecilia Ryegård

 

 

 

2010-06-09