Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Fonterra spår 140 procentig ekoökning

Denna nyhet publicerades först i Ekowebs nyhetsbrev den 18/7. Få de senaste nyheterna först, prenumerera på nyhetsbrevet!

Nya Zeeländska mejerikolossen Fonterra, med verksamhet i 140 länder och en omsättning på cirka 23 miljarder SEK, lägger en femårsprognos där man spår att efterfrågan på ekologisk mjölk kommer att öka med 140 procent under den närmsta femårsperioden, detta enligt Dairy Industry Newsletter.

Försäljningen av företagets ekologiska mejeriprodukter har ökat med 60 procent under de senaste två åren. De ekologiska produkterna avsätts främst på den amerikanska och europeiska marknaden. Fonterras avräkningspris till de ekologiska bönderna är 16 procent högre, det betyder cirka 45 öre räknat på ett kilopris på 3 kronor.

Totalt väger Fonterra nu in 150 miljoner kilo ekologisk mjölk, vilket motsvarar cirka 1 procent av företagets totala mjölkinvägning. Det kan jämföras med Arla, som är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och som under 2009 vägde in cirka 153 miljoner kilo mjölk i Sverige och 316 miljoner kilo i Danmark.

2010-07-16