Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Debattartikel kritiserar KRAV-djurhållningen


I en debattartikel i Aftonbladet kritiserar Johan Beck-Friis, från Sveriges Veterinärförbund, KRAV-djurhållningen, eller snarare vissa regler som krävs för KRAV-certifiering av animalieproduktion. Johan Beck-Friis vänder sig bland annat mot reglerna som omfattar att kalven ska gå kvar hos kon under råmjölksperioden, förebyggande medicinering som till exempel avmaskning, samt bristfälliga regler för djurens utevistelse, som enligt Beck-Friis bland annat orsakar fler fall av lunginflamation hos KRAV-grisar än konventionella grisar. Samtidigt slår Beck-Friis fast att KRAV-djurhållningen inte är sämre än konventionell djurhållning, och i många avseenden bättre för djuret eftersom det får större möjlighet att utöva sitt naturliga beteende.

” De nackdelar som beror på ett stelt regelverk känns dock onödiga och borde snabbt kunna åtgärdas” skriver Beck-Friis bland annat.

KRAV bemöter nu kritiken:
”Vi är glada för synpunkterna. Vi lyssnar. Just nu samlar vi in nya rön och fakta i en utredning om djurhälsa” och ”Att ha regler som fungerar bra i praktiken, där våra djur får leva ett naturligt och bra liv, är grundläggande för KRAV. Att vi bjuder in till samtal, samlar nya rön och öppet utvecklar våra regler syftar alltid till att djuren ska må så bra som möjligt” som även pekar på att det just nu pågår en revision och översyn av de regler som rör djurhållningen inom KRAV” kan man bland annat läsa i KRAV´s svar.

Läs hela debattartikeln här
Läs KRAV´s bemötande här

2010-06-03