Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk bomull ökar

Trotts negativ påverkan från den globala krisen i branschen så ökade försäljningen av ekologisk bomull med 35 procentunder 2009, enligt en nyligen publicerad marknadsrapport av den amerikanska branschorganisationen Organic Exchange. Allt fler företag i modebranschen satsar på ekologiska textilier. Enligt rapporten såldes framställdes tyg av ekologisk bomull till ett värde av 34 miljarder Skr, och efterfrågan fortsätter att öka. De största köparna av ekologisk bomull är C&A, Nike, Walmart, H&M, Adidas och Levi Strauss.

Odlingen av ekologisk bomull är också den i ökande. Nu odlas ekologisk bomull i 25 länder och totalt skördades 175 000 ton under 2009, jämfört med 1475 000 ton året innan.
Enligt en prognos för 2010 gjord av Organic Exchange kommer marknaden för ekologisk bomull att växa mellan 20 och 30 procent under 2010 och 2011 räknar man med en omsättning på cirka 47 miljarder kronor. Rapporten presenterades när den internationella textilbranschen samlades för att diskutera den ekologiska utvecklingen under ett seminarium på H&M´s huvudkontor i Stockholm.

2010-07-05