Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Änglamarks planteringsjord näst bäst i test

En test av planteringsjord som genomförts av på uppdrag av Testfakta av analysföretaget Sweco Geolab visar att Änglamarks KRAV-märkta planteringsjord var näst bäst i testet

- Det är svårt att få till en sådan här välbalanserad jord med endast stallgödsel eller kompostmaterial. Särskilt nitratkvävet brukar ligga väldigt lågt. Anna Hedlund, hortonom och testledare på Sweco Geolab, som blev överraskad av Änglamarks höga näringsvärden.

Företaget Rölunda tillverkar Änglamarks planteringsjord och kommenterar testresultaten med att man till skillnad från konkurrenterna använder komposterad hönsgödsel i stället för torkad

– Vi komposterar hönsgödseln tillsammans med bark och torv i minst ett år. Det är en mer kostsam och tidskrävande metod än att bara blanda i torkad gödsel, men jorden blir mer näringsrik, säger Magnus Nobel, som är kvalitetsansvarig hos Rölunda i Testfaktas nätupplaga.

Testet visade också att jorden inte behöver vara dyr bara för att den är KRAV-märkt. Änglamarks jord låg prismässigt i mitten av de testade jordarna. Av totalt tio ingick två ytterligare KRAV-godkända planteringsjordar i testet: Hasselfors och Weibulls/Simontorp.

Weibulls/Simontorp hamnade i mitten av de testade jordarna, medan Hasselfors kom sist. Betyget för Hasselfors planteringsjord nedjusterades därför att jorden hade för lågt näringsvärde och därför kräver gödning.

2010-06-23