Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Långt kvar till fullvärdig ekologisk frukost på Choice Hotels

Nordens största hotellkedja, Choice Hotels som äger 170 hotell genom kedjorna Comfort, Quality och Clarion gjorde för två år sedan en stor satsning på sitt ekologiska utbud och erbjöd sina kunder en fullvärdig ekologisk frukost i hela Norden. Ett ekologiskt alternativ skulle finnas i alla kategorier på frukostbordet och 27 listade ekologiska produkter ska finnas på alla hotell. Totalt serverar Choice Hotels 2 miljoner frukostar per år.

Nu visar det sig att man inte kunnat hålla vad man lovat. Det visar den norska statliga televisionen NRK´s konsumentprogram FBI. Man har oanmäld besökt 10 hotell i kedjan och inget av de besökta hotellen kunde servera den ekologiska frukost som utlovats. Av de besökta hotellen var det nyöppnade hotellet Folketeatret i Oslo sämst, där fanns bara fyra ekologiska produkter på frukostbordet.

Choise Hotels ägare, Petter Stordalen, har gjort sig känd för att hålla en hög miljöprofil eftersom han bland annat genom uppköp av koldioxidkvoter gjort sin egen mobila tillvara, med bland annat eget privatflyg, koldioxidneutral. Han tog själv beslutet om de ekologiska frukostarna:

– Jag är den första att beklaga. Det är flera saker som går fel här. Det ena är att vi behöver bli bättre på att köpa in och distribuera. Men mest av allt måste vi bli bättre på att märka maten, säger Petter Stordalen till NRK.

Läs Ekoweb´s reportaget om Choice Hotels lansering av de ekologiska frukostarna här

2010-05-17