Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lösning inom räckhåll för svensk samlingsmonter på BioFach 2011

Sedan Food from Sweden meddelat att man efter flera års satsning inte avser att skjuta till pengar för ett svenskt deltagande på BioFach under 2011 så har många upprörda röster hörts från de svenska företagen som tänkt sig ett deltagande i en svensk samlingsmonter under kommande mässa. Beslutet betyder att Exportrådet i nuläget är bortkopplat från ansvaret för det svenska deltagandet. I kulisserna arbetas det nu frenetiskt för att lösa finansieringsfrågan och Nürnbergmässans, och BioFachs ansvarige i Sverige, Hansuno Krisch har tills vidare övertagit ansvaret för det svenska deltagandet 2011.

- Vi räknar med att vi har mycket goda möjligheter att lösa finansieringen från annat håll och att Sverige därmed kommer att kunna uppträda som tidigare under BioFach. Det är oerhört viktigt att vi inte glider ur samarbetet med de andra nordiska länderna i Norden Organics och att vi inte släpper vår plats i hall 1. Om vi gör det är vi borta därifrån för all framtid. Det är därför viktigt att hela den ekologiska branschen sluter upp och omgående meddelar sitt intresse till mig om de har de minsta planer på att ställa ut på BioFach 2011, säger Hansuno Krisch.

BioFach är världens största branschmässa för ekologiskt certifierade produkter och lockar varje år närmare 50 000 personer och 2500 utställare från hela världen. Här möts den ekologiska branschen och gör upp sina exportaffärer. Här är man representerad om man vill vara en aktör på den ekologiska exportmarknaden. Årets svenska deltagande får betecknas som ett steg framåt med många nöjda företagare som reste hem med många nya lovande kontakter.

- Planen är att vi fortsätter upplägget som tidigare. Det är av yttersta vikt att ansvaret för den svenska samlingsmontern sköts av en neutral part utan särintressen. Exportrådet är en sådan part och därför kommer Mona Hedenskog och jag att fortsätta vårt djupa samarbete runt BioFach, förutsatt att vi löser finansieringen.

2010-04-28