Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Denna notis publicerades först i Ekoweb´s nyhetsbrev den 31 mars. Var tidigast uppdaterad, prenumerera på nyhetsbrevet!

Lantmännen slutar exportera ekohavre till USA

Lantmännen har under de senaste två åren inte exporterat någon ekologisk grynhavre till den amerikanska marknaden och nu stänger man dörren för vidare export tills vidare genom att avstå från NOP certifieringen för skörd 2010. Orsaken är bland annat förhållandena på den amerikanska marknaden med en svag dollar, ökande odlingsarealer och där den ekologiska försäljningen fortfarande känner av lågkonjunkturen.

- Vårt beslut är en marknadsbedömning. Vi har också ett mindre exportbehov eftersom vi säljer bra på den nordiska marknaden. Att vi dessutom fick reda på att vår tidigare modell för återcertifiering inte längre är godkänd och att kostnaderna för att nå en certifiering just nu är höga blev en bekräftelse av att vi gjort rätt, säger Anneke Svantesson som är ansvarig för Lantmännens ekologiska spannmålsförsäljning.

2010-04-19