Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tiodubblad ekoförsäljning hos RP Frukt

Grossistföretaget RP Frukt i Hässleholm har gjort en satsning på att utveckla sin försäljning av ekologiska frukter och grönsaker. Det har givit resultat. Under årets första tre månader har försäljningen tiodubblats.

- Under 2010 kommer vi att gå från en ekologisk försäljning på cirka 40 000 kronor per månad till att sälja för cirka 1 miljon kronor per månad. Intresset är stort från våra kunder, kommuner, landsting och restauranger. Samtidigt är det vissa kommuner som är fullständigt kallsinniga inför att handla ekologiskt, de har till och med tagit bort den ekologiska mjölken, säger Jonnie Landén som är ansvarig för den ekologiska försäljningen hos RP frukt.

Av de ekologiska volymer som säljs av RP frukt är cirka 25 procent svenskproducerat. Det skulle kunna vara mer, om det fanns en större tillgång på marknaden.

- Jag kan sälja allt svenskt jag får in. Men det är viktigt att det finns en kontinuitet i tillgången för att hålla efterfrågan uppe och därför behövs importen. Den svenska säsongen är kort och därför behöver vi komplettera med importerade produkter. Det ökar möjligheterna även för de svenska producenterna att få sålt sina produkter till ett bra pris, säger Jonnie.

2010-04-16