Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Lantmännen minskar mottagningen av eko-grödor kraftigt Lantmännen gör större förändringar av mottagning av karens och KRAV-godkända grödor inför skörden 2021. Den stora förändringen är att man inte kommer ta emot KRAV-godkänd åkerböna i skörd, liksom rågvete och foderärt. Detta gäller även 2:a års karens av fodervete och korn. Läs mer » fredag 14 augusti 2020
 
Rekordskörden av eko pressade ned höstvetepriset 2019! Den stora skörden av ekologisk spannmål i Sverige och norra Europa 2019 ledde till ett stort överskott av ekologisk spannmål 2019. Detta har pressat priserna kraftigt under det gångna året, främst på foderspannmål, visar 2019 års avräkningspriser från branschen. I Sverige är det flera faktorer som lett fram till en stor skörd, såsom gynnsamt väder, mycket höstvete och en stor ekoomläggning. Läs mer » torsdag 13 augusti 2020
 
Ny guide för kommunikation om ekologiska livsmedel Organic Sweden har tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna tagit fram en ny kommunikationsguide. Syftet med guiden är att skapa en mer korrekt kommunikationsbas kring all ekologisk produktion och konsumtion. Aktörer längs hela värdekedjan ska kunna använda budskap och formuleringar från guiden för att underlätta både marknadsföring och kommunikation av ekologiska livsmedel. Läs mer » onsdag 12 augusti 2020
 
KRAV inför nya regler för certifierade produktioner Den 1 januari 2021 väntas en ny EU-förordning för ekologisk produktion och konsumtion träda i kraft. I anslutning till detta har KRAV valt att göra en översyn sin regelbok och göra anpassningar, både för att koppla till den nya förordningar samt för att uppdatera existerande regler. Enligt Jonas Carlberg, affärsområdeschef Lantbruk på KRAV, markerar regeländringarna ett steg vidare i företagets klimatarbete med att införa åtgärder som ytterligare ska minska klimatbelastningen. Läs mer » tisdag 11 augusti 2020
 
Vilken svensk mjölkras presterar bäst inom ekologisk produktion? I en nyligen publicerad studie har forskare undersökt hur svenska mjölkraser jämför sig mot varandra inom ekologisk produktion. Studien inkluderade raserna Svensk holstein, SRB och SKB och baserades på data från besättningar anslutna till kokontrollen. Läs mer » måndag 10 augusti 2020
 
2019 gav rekordskörd av ekologiskt spannmål Under år 2019 uppgick skördevolymen av ekologiskt spannmål till den högsta någonsin. Detta visar ny statistik publicerad av jordbruksverket. Efter en generellt låg skörd år 2018 beroende på torka och missväxt skördades hela 403 000 ton ekologiskt spannmål år 2019, en ökning med över 100 av den totala spannmålsskörden under året. Läs mer » torsdag 06 augusti 2020
 
USA – Ny premie certifiering ”Regenerative Organic Certified” Under det senaste året har en ny certifiering för ekologisk produktion testats. ROC, vilket betyder Regenerative Organic Certified, ska höja ribban för ekologiskt i USA. Bakom initiativet finns flera större aktörer inom branschen, däribland världskända varumärket Patagonia. Målet med ROC är att nå den högsta möjliga standarden för djurvälfärd, social rättvisa och markhälsa, något många företag i USA tycker att USDA, det statliga certifieringsorganet, nu missar. Läs mer » onsdag 05 augusti 2020
 
Ökad försäljning av ekologiskt till följd av COVID-19 I den senaste kvartalsrapporten från Ekologiska Lantbrukarna uppmärksammas effekterna av COVID-19-pandemin på dagligvaruhandeln. Totalt har försäljningen av ekologiska produkter baserade på svenska råvaror ökat med 3,9 %, i jämförelse med samma period år 2019. Läs mer » tisdag 04 augusti 2020
 
Frebaco KRAV-märker produkter Frebaco Kvarn väljer att KRAV-märka 4 av sina produkter: matvete, mathavre, kvarngryn och matdurum. – Vi valde att KRAV-certifiera dessa produkter eftersom KRAV går något längre än ekologiskt. Det stärker förstås argumenten att köpa våra matgryn, säger Martin Pardell, senior KAM & Brand manager på Frebaco Kvarn. Frebaco Kvarn ligger i västgötska Lidköping, där företaget drivits sedan 1979. En stor vikt har alltid lagts på att leverera produkter av hög kvalité och göra detta med en så liten miljöpåverkan som möjligt. Läs mer » fredag 24 juli 2020
 
Demo på Slätte gård Den 16 juni genomfördes ”Slätte Ekodag” i ett mindre format för att klara de regler som är uppsatta på grund av corona-pandemin. Totalt visades det upp fem stationer i fält för en förmiddagsgrupp personer och en eftermiddagsgrupp. För er som inte fick möjlighet att delta så finns det här möjlighet att kunna titta lite av det som visades upp på stationerna. Läs mer » torsdag 18 juni 2020
 

EkoWeb på Twitter