Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Omtolkning av lagen stoppade årets ekotulpaner


Under vintermånaderna köper de svenska konsumenterna 1 miljon tulpaner om dagen. Coop har tidigare haft ekologiska alternativ i tulpanväg, men nu är det slut på det. De ekologiska tulpanerna stod för cirka 10 procent av den totala tulpanförsäljningen hos Coop, men nu sätter ett kvalster stopp för vidare försäljning efter att Jordbruksverket gått igenom lagen och gjort en omtolkning av reglerna  för ekocertifieringen av lökarna.

De holländska lökarna har behandlats med en gas för att stoppa ett missformande kvalster och detta är, enligt Jordbruksverkets nya tolkning, inte förenligt med reglerna för ekologisk produktion. Just nu pågår försök i Holland att lösa problemet med andra metoder till kommande säsong.

2010-04-12