Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Denna nyhet publicerades första gången i Ekoweb´s nyhetsbrev den 23/2

BioFach 2010: många affärer på lugnare mässa

På årets BioFach, den ekologiska världsmässan för ekologiska produkter i Tyskland kunde vissa tecken märkas från den ekonomiska krisen i världen. Antalet utställande företag hade minskat från 2700 till cirka 2500 och intrycket över lag var att mässan var lugnare och med färre besökare. Samtidigt var många av de utställande företagen nöjda med mässan och den handel som förekom.

- Det märks att de som är här är det för att göra affärer. Vi har haft fler seriösa besökare i år än tidigare. Det är också tydligt att det är nya länder som blir konsumentländer, till exempel Indien och Dubai, som vi fått flera förfrågningar i från, säger Wiveca Persson på Magnihill som ställde ut i den Nordiska samlingsmontern.

Anneke Svantesson som är ansvarig för Lantmännens ekohandel är veteran på mässan och passar här på att träffa kunder och göra upp affärer:

- Sett i ett längre perspektiv kan man säga att nu är det dynamik i marknaden. Efter att ha kravlat länge så lever ekologiskt nu ett eget liv. På kortare sikt kan jag säga att efter en period av stiltje där i stort sett inga affärer genomförts, märker vi nu att marknaden rullar i gång igen, till exempel i USA. I England är det dock fortfarande tufft och i den brittiska samlingsmontern tycker jag mig uppfatta en viss håglöshet, sade hon. 

Ett tiotal svenska företag ställde ut på mässan, de flesta i den nordiska samlingsmontern. I samlingsmonterns välbesökta tapasbar huserade flera välkända nordiska kockar, exempelvis svenske Paul Svensson känd från bland annat TV-programmet Matakuten.

Läs mer om vad som hände på BioFach i reportaget på Ekoweb´s hemsida!

2010-03-19