Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Malmbergs vatten är med för andra
gången

 BioFach 2010 i full gång

I går, onsdag, slog värdens största ekologiska mässa återigen upp portarna. I 2010 års upplaga märks en viss påverkan från det ekonomiska läget, med något färre utställare (2500 istället för 2700 som år 2009) och något lugnare tempo än vanligt. Vid en rundfrågning som Ekoweb gjorde bland utställarna i den svenska montern så var de flesta ändå ovanligt nöjda under mässans första dag.

- Vi har redan fått många lovande kontakter och förfrågningar, betydligt fler än vanligt, så här tidigt på mässan. Även om det är lite mindre folk så verkar det som att de som är här, är det för att göra affärer och inte bara titta. Det märks också att vi har flera nya länder på gång, som Indien, säger Wiveca Persson som är vd för Magnihill.

Att den ekologiska marknadens konsumenter nu kommer från flera länder än tidigare fick bland annat den norska utställaren av ägg och nykomlingen på mässan, Vingulmark erfara. Redan under mässans första timmar startades firande med champange i montern efter att en kund från Dubai lagt in en stororder.

- De levererar bland annat till sultanen av Dubai, som tydligen gör en storsatsning på att lansera ekologiskt vid hovet, så snart kan vi titulera oss hovleverantörer, sade en sprudlande glad Runar Sörli, som är en av Norges största producenter av ekologiska ägg.

Nytt för i år är att de nordiska utställarna återfinns på gemensamt område i hall 1, ett mycket bar läge i direkt anslutning till entren.

- Det nya konceptet med en nordisk monter är ett mycket bra initiativ som stärker vår position och gör oss synligare på mässan. Däremot behöver det svenska konceptet stärkas ytterligare. Det är också synd att inte fler svenska företag tar den här chansen att finnas med här, sade bland annat Bo Ahlstedt från Olle Svenson AB/Finnerödja, som är en av mässans veteraner.
En annan av mässans veteraner summerade intrycken av aktiviteten på mässans första dag så här:

- Efter en ganska lugn period tycks det nu som att hjulen rullar i gång. Det är en hel del Hndel som pågår med spannmålen. Bland annat märker vi att den brittiska marknaden vaknar till liv igen, saden Anneke Svantesson från Lantmännen.

Text och bild: Cecilia Ryegård

2010-02-18