Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Inbromsning för Ica´s ekoförsäljning

Under 2009 sålde Ica ekologiska livsmedel till ett värde av 1,6 miljarder kronor, enligt Ekowb´s bedömning. Försäljningen ökade cirka 1 procent. Det är en kraftig inbromsning av tillväxten för ekologiska livsmedel hos Ica, som under 2008 ökade med 50 procent på ekologiskt, bland annat som följd av lanseringen av I love eco. Ökningstakten är lägre än för den totala försäljningen av ekologiska livsmedel på den svenska marknaden, som ökade med 18 procent enligt Ekowebs beräkning, under 2009.

- Vi är nöjda att vi ändå lyckas fortsätta öka på fjolårets rekordsiffror. Första halvan av året fortsatte ökningen i samma takt som 2008, men under tredje och fjärde kvartalet gick försäljningen ned och att mejerivaror hade en negativ trend som får stor påverkan, säger Ulrica Bergdahl som är ansvarig för det ekologiska sortimentet hos Ica.

- En av orsakerna till att ökningen inte blev större kan vara att vi inte kunde öka tillgången av ekologiska mejeriprodukter. När mejeri står för en så stor andel som en tredjedel av försäljningen då får det också stor påverkan på totalförsäljningen för det ekologiska sortimentet. Vi säljer alla ekologiska mejeriprodukter vi får in, men om vi inte kan få mer och nya produkter så kan vi inte heller öka, säger Kerstin Lindvall som är Ica´s miljöchef.

2010-03-12