Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Denna nyhet publicerades först i Ekowebs nyhetsbrev den 28 januari:

Ökning 8-10 procent prognos för ekologisk mjölkinvägning 2010

Den ekologiska mjölkinvägningen ökade med cirka 12 procent under 2009. Det betyder att sammanlagt vägdes 227 miljoner kilo ekologisk mjölkråvara in vid landets mejerier under fjolåret jämfört med 203 miljoner kg under 2008.

Enligt Ekowebs bedömning kommer ökningstakten av invägningen av ekologisk mjölkråvara att minska under 2010. Ekoweb´s prognos ligger på en ökning mellan 8 och 10 procent.

- Intresset bland mjölkbönderna är just nu mycket stort för att ställa om till ekologisk produktion, omställningen tar dock tid och det dröjer innan det avspeglas i invägningssiffrorna. Under 2011 finns det nog chans till större ökning eftersom bland annat Vadsbo mjölk med sina 1 100 mjölkande kor då beräknas leverera ekologisk mjölk fullt ut, säger Cecilia Ryegård som är redaktör för Ekoweb.

Den nuvarande ökningstakten av den ekologiska mjölkinvägningen gör det svårt för bland annat Arla att nå sitt mål om en invägning på 266 miljoner kg ekologisk mjölkråvara år 2011.

2010-02-25