Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Denna nyhet publicerades först i Ekowebs nyhetsbrev den 28 januari:

Svensk ekoexport för en halv miljard

Enligt en undersökning genomförd av Ekoweb är den svenska exporten av ekologiska varor värd cirka en halv miljard kronor. Till Danmark exporterads ekologiska varor till ett värde på cirka 0,15 miljarder kronor, en ökning med 75 procent. Förutom till Danmark exporterar Sverige främst till Tyskland och Storbritannien. Kött och spannmål är de största kategorierna. Ett 30-tal företag exporterar ekologiska produkter. Till de större exportörerna hör Oatly som tillverkar ekologisk havredryck.

- Vår export ökade med 15 procent under 2009. Vi räknar med en ökning runt 10 procent under 2010. Våra främsta kunder när det gäller ekologiskt kommer från andra länder. Vi har till exempel nu bara en produkt för den svenska marknaden, medan vi har fem, och planerar några ytterligare nylanseringar, för exportmarknaden, säger Bengt Anker som är exportchef hos Oatly.

Den svenska kronans låga värde ger just nu ett gyllene tillfälle för exportföretagen. Att inte fler satsar på export av ekologiska livsmedel anses bero på att efterfrågan på ekologiska produkter fortsätter att öka på den svenska marknaden och att många svenska företag koncentrerar sig på att i första hand tillgodose sin hemmamarknad.

2010-02-24