Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Denna nyhet publicerades först i Ekowebs nyhetsbrev den 28 januari:

Rekordimport från Danmark 2008

Den svenska importen av ekologiska livsmedel från grannlandet Danmark ökade med 91 procent under 2008. De danska exportföretagen hade ett bra år och exporterade sammantaget ekologiska varor för nästan 2 miljarder s.kronor, en ökning med 40 procent. Från Danmark till Sverige importeras mestadels mejeriprodukter, spannmål, frukt/grönsaker och socker. Det sammanlagda värdet av den ekologiska importen från Danmark är enligt Ekoweb´s beräkning cirka 0,36 miljarder kronor i handeln.

- Under 2008 ökade vår export till Sverige dramatiskt. Under 2009 har vi lyckats hålla nivån, men vi ser inga större ökningar. Främst på grund av den svenska kronans svaga ställning och att våra varor därmed blir dyrare för svenskarna att köpa. Men vi följer utvecklingen på den svenska marknaden noggrant eftersom vi ser den som högaktuell för våra exportsatsningar när det gäller ekologiska livsmedel på grund av bristen på produkter och råvaror i Sverige, säger Klaus Bentzen som är exportchef hos Ökologisk Landsförening.

2010-02-23