Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Den ekologiska julskinkan slut

Den som ännu inte inhandlat sin ekologiska julskinka, Dan före Doppardagen, löper stor risk att bli besviken. Hos Scan har den varit slut sedan länge och lagren är tomma hos detaljhandelskedjorna.

- Tillgången har inte räckt mot efterfrågan. Vi har jagat in varenda slaktmogen ekogris för att få fram så mycket som möjligt. Men vi hade kunnat sälja betydligt mer. Så är det varje år men jag upplever att efterfrågan är ännu större i år i spåren av avslöjandena om förhållandena i den konventionella grisuppfödningen, säger Martin Pardell som är produktchef hos Scan.

- Det vi har köpt in har vi sålt, men det kan finnas enstaka exemplar kvar i vissa butiker, säger Kerstin Lindvall som är miljöchef på Ica.

- Alla ekologiska julskinkor är levererade ut i butik. På vissa håll är de slut men det finns fortfarande kvar i en del butiker. Vi har en större volym ekologisk julskinka i år och räknar med att allt kommer att ta slut, säger Mikael Robertsson som är miljöchef på Coop.

- Redan för två veckor sedan var de slut på vårt lager. Det kan ju ligga kvar någon ekologisk skinka i någon av våra butiker, men troligtvis är den nu helt slut, säger Ingmar Kroon som är informationschef på Axfood.

- Vi har sålt slut. Trotts att vi fick mer i år har butikerna velat öka sina beställningar, men det har inte gått, säger Bengt Dovler som är kategorichef för färskvaror hos Citygross.

Enligt en nyligen genomförd Sifoundersökning vill var tredje konsument köpa en ekologisk julskinka.

2010-02-03