Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt sanitetsskydd även klimatsmart

Natracare har det enda fullsortimentet i världen av helt naturliga produkter för kvinnors intimhygien och är världens ledande tillverkare av bindor, trosskydd, inkontinensskydd och tamponger helt i ekologiska och naturliga material, som alla är biologiskt nedbrytbara och komposterbara.

Under två års tid har Natracares bindor Ultra Pads testats i en oberoende och vetenskaplig analys av den internationella organisationen IEC (International EPD Consortium). IEC fastställde att bindan sammanlagt släppte ut 23 gram koldioxid från frö till dess att bindan är biologiskt nedbruten och förstörd i förbränningsugn. Det motsvara samma mängd koldioxid som ett träd tar upp under drygt 9 timmar. En kvinna använder i genomsnitt 17 000 bindor under sin levnad. Om hon skulle använda Natracares produkter så skulle det motsvara koldioxidutsläpp som två träd skulle kunna ta hand om. För att göra produkten helt klimatneutralt har nu Natracare beslutat att plantera ett träd för varje paket Ultra Pads som säljs i projektet Woodland Trust i Storbrittanninen, ett företag som planterar och sköter träd.
Natracare är hittills det enda varumärket för sanitetsprodukter som låtit göra en livscykelanalys av sina produkters miljöpåverkan.

De mensskydd som konsumeras av världens kvinnor motsvara årligen 180 miljarder plastkassar. Under nedbrytningsprocessen finfördelas plasten i sanitetsskydden till små partiklar som förorenar jord och vattendrag.

Natracare finns i Sverige att köpa i vissa apotek, livsmedelsbutiker samt hälsokost- och ekobutiker.

2010-01-26