Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dansk ekoexport ökade 40 procent


Den senaste statistiken för den danska exporten av ekologiska livsmedel visar att exporten ökade med 40 procent under 2008 och är värd drygt 900 miljoner skr.

- Det är en mycket glädjande och överraskande ökning jämfört med 2007. Dels på grund av den ekonomiska situationen, men också därför att exporten ökade våldsamt, med hela 73 procent året före, säger Klaus Bentzen som är exportchef hos Økologisk Landsforening.

Mejeriprodukter och ägg utgör nästan hälften av den danska exporten och de båda kategorierna visade också den största stigningen, 77 procent. Exporten av kött och chark minskade däremot med 9 procent. En minskning som kan kopplas till att Friland förlorade sin största kund på den brittiska marknaden.

Den danska importen av ekologiska produkter är större än exporten och ökade med hela 68 procent till 1,8 miljarder skr. Största importkategori är frukt och grönsaker.

2010-01-24