Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mindre nickel och koffein i ekologiskt kaffe fredrik


Lågpriskaffe innehåller upp till sju gånger mer nickel och dubbelt så mycket koffein som ekologiskt och dyrare kaffe. DN har låtit göra ett test av 12 olika kaffesorter. Fyra av sex testade, dyrare märken var ekologiska.

De testade ekologiska produkterna var Classic Eko, Gevalia Ekologisk Mellanrost, Änglamark Ekologisk Mellanrost och Ica Eko.

De dyrare konventionella testade sorterna var Classic Mellan och Gevalia Mellanrost
De billigare testade sorterna var Bremer Kaffee från Lidl, Eldorado Mellanrost, Euro Shopper Coffe och Coop X-tra Mellanrost.

Lågpriskaffet innehöll 15-21 mikrogram koffein per gram kaffe mot 12-13 mikrogram i de ekologiska och dyrare sorterna. Nickelhalten i lågpriskaffet varierade mellan 880 och 1 700 mikrogram per kilo kaffe mot 240-400 i de ekologiska och dyrare sorterna. Mest nickel hade Bremer Kaffee från Lidl.

2010-02-18