Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

De kanadensiska GMO-linfrön finns i Sverige: utökad provtagning från Livsmedelsverket 

Kanadensiska GMO-linfrön har hittats i tyska livsmedel. Delar av det kontaminerade linfröpartiet visar sig nu även ha sålts till Sverige och för någon vecka sedan fick Axfood dra in sin produkt Garant Ekologiska Linfrön efter att spår av de kanadensiska GMO-linfröna hittats i produkten.
- Det första fyndet som gjorts av GMO i en ekologisk produkt i Sverige, vad jag vet, säger Rolf Brattström som är statsinspektör hos Livsmedelsverket.

I ekologiska produkter är det inte tillåtet alls med GMO, men just den här sorten av GMO-linfrön är inte heller godkända för konventionella livsmedel inom EU. Ingen vet varifrån föroreningen kommer eller hur den hamnat i det exporterade kanadensiska partiet. GMO-linfröna har sålts till Sverige av ett italienskt företag och kan finnas i fler produkter på den svenska livsmedelsmarknaden. Livsmedelsverket har dock ännu bara ålagt Axfood att ta tillbaka sin produkt.

- Efter det första fyndet kommer vi nu att genomföra fler provtagningar efter att vi fått signaler att det kan finnas anledning att misstänka att de kanadensiska GMO-linfröna även finns i andra livsmedel i Sverige, säger Rolf Brattström.

2009-10-23