Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

KRAV-märkningen tillbaka på Scan?

Det är nu ungefär ett år sedan som Scan beslutade sig för att sluta särhålla det EU-ekologiska och det KRAV-godkända köttet i den egna produktionen. För helfallskunderna har det dock varit möjligt att få kött med KRAV-märkningen.

- Bakgrunden till beslutet var att vi ville öka andelen ekologiskt på marknaden genom att få fler konventionella producenter att ställa om till EU-ekologisk produktion, eftersom intresset för KRAV-uppfödning var lamt hos producenterna och det blev problem i produktionen att särhålla två så små volymer, säger Margareta Thorngren som är informationschef hos Scan.

Resultatet blev hårt kritiserat av detaljhandelskedjorna och nu har såväl Axfood som Coop bytt leverantör av det konsumentpackade köttet, till Stockholms Butikskött – som i sin tur tar en stor del av KRAV-köttet från Scan.

- Vi är ett slakt och styckningsföretag. Även om vi säljer köttet ändå så är det en prestigeförlust och en ekonomisk förlust att gå miste om styckningen. Vi har frågan under lupp och vi vill vara flexibla och möta våra kunders önskemål. Om handeln vill ha KRAV-märkningen så måste vi överväga frågan, säger Margareta Thorngren.

2009-10-26