Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

GMO hotar ödelägga Kanadas spannmålsexport

Problematiken med spridningen av GMO-gröda är högaktuell i Kanada just nu. De gjorda fynden av GMO i linfrön som exporterats till Europa är en katastrof för odlarna. Odling av GMO-lin förbjöds, på odlarnas initiativ, för åtta år sedan i Kanada. Nu står införsel till Kanada av GMO-vete högt på dagordningen. På en bakgrund av 13 års erfarenheter av bland annat GMO-raps, avråder nu National Farmers Union (NBU) odlare från att använda sig av Monsantos produkter. Monsanto har bland annat tagit fram grödor som är resistenta mot Roundup, världens mest spridda bekämpningsmedel, som tillverkas av företaget.

- Internationella kunder, som köper 82 procent av den kanadensiska veten, hotar att upphöra med sina inköp om Kanada introducerar GMO-vete. GMO stänger marknader. GMO belastar odlarna med högre omkostnader för utsäde, kemikalier och tapp av marknad. NBU rekommenderar odlarna att inte använda sig av Monsantos produkter, säger säger Terry Boehm, vice vd hos National Farmers Union.

Trots ett åtta år långt förbud mot odling av GMO-lin i Kanada så hittades nyligen rester av GMO i kanadensiska linfrön som använts i tyska livsmedel. Av den kanadensiska linfröskörden går 70 procent på export till Europa, även denna marknad är nu hotad.

Källa: Ökologisk Jordbrug

2009-10-20