Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Kanadensiska GMO-linfrön funna i tyska livsmedel

Trots att odlingen av GMO-lin förbjöds i Kanada för åtta år sedan har nu spår av Kanadensiskt GMO-linfrö hittats i bröd och frukostprodukter i Tyskland. De kanadensiska linfröodlarna tvingade igenom en lagändring 2001 där odling av GMO-lin förbjöds, eftersom man ville skydda exportmarknaden av kanadensiskt lin. Mer än 70 procent av de skördade linfröna säljs på export till bland annat Europa. Det tyska fyndet är GMO-lin av sorten ”Triffid”.

- Detta är en absolut mardröm för linproducenterna och det är därför vi arbetat så hårt för att få bort GMO-linet från marknaden. Linproducenterna tvingade bort GMO-linet för åtta år sedan för att undvika varje risk för förorening och för att beskydda vår exportmarknad. GMO-lin har aldrig varit önskat eller nödvändigt. Vi visste att det skulle kunna ödelägga vår europeiska marknad och nu fruktar vi att det är en realitet, säger Terry Boehm, vice vd hos National Farmers Union.

Ingen vet varifrån föroreningen kommer eller hur den hamnat i det exporterade partiet.

- Det visar hur farligt varje form av fältförsök med utveckling av GMO-grödor är för såväl odlare och konsumenter, säger Arnold Taylor, som är ekologisk linodlare och ordförande för Organic Agriculture Protection Fund i Kanada

2009-10-19