Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekotillägget ökar när Skånemejerier sänker producentpriset

Skånemejerier följer övriga mejerier och sänker retroaktivt ersättningen till sina producenter med 30 öre. För att motverka en försämrad lönsamhet för de ekologiska producenterna höjs ekotillägget med motsvarande 30 öre till 1,65.

-Detta är en allvarlig situation för svensk mjölkproduktion. Vi gör det här för att det finns en marknad för ekologiska produkter som vi har svårt att tillfredsställa och för att slå vakt om den ekologiska produktionen. Vi vill gärna ha fler ekologiska producenter, säger Anders Olsson som är Skånemejeriers ordförande.

Den ekologiska ersättningen blir rekordhöga 60 procent mer än för den konventionella mjölken. Skånemejerier hade redan tidigare det högsta KRAV-tillägget. Näst högsta KRAV-tillägg har Milko på 1,30 medan Arla har 1,25.

2009-01-19